در پرسشگری جلسات کوچینگ چه نکاتی را لازم است رعایت کنیم؟
قبل از جلسات کوچینگ باید بدانیم!
بسیاری از افراد به دلایل شخصی از پاسخ دادن به سوالات خوششان نمی آید. در کوچینگ برای کاهش یا رفع مقاومت افراد در هنگام سوال کردن لازم است کوچ با مراجع ارتباط موثر و خوشایندی برقرار کند. به همین منظور رعایت نکات ذیل نقش بسیار مهمی در همکاری مراجع با کوچ و گرفتن نتایج عالی از جلسات کوچینگ خواهد داشت.
-
در جلسات کوچینگ سوالات را ساده و قابل فهم مطرح کنیم:
استفاده از کلمات نامفهوم و اصطلاحات غیر متداول در جلسات کوچینگ باعث می شود مراجع معنای دقیق سوالات را متوجه نشود و یا فکر کند کوچ سواد و دانش خود را به نمایش می گذارد. کوچ باید سعی کند به زبان متداول و هم سطح با مراجع صحبت کند.
-
طعنه و کنایه در جلسات کوچینگ ممنوع:
بعضی افراد دوست دارند سوالات خود را با طعنه و کنایه مطرح کنند. به طور مثال: تو که خیلی با هوشی چرا گیر افتادی؟ طرح سوالاتی از این قبیل در جلسات کوچینگ فقط باعث تخریب روابط بین کوچ و مراجع می گردد.
-
کوچ باعث ترغیب مراجع شود:
سوالات در کوچینگ به نحوی مطرح می گردد که باعث ترغیب و تشویق مراجع به حرکت کردن و پیدا کردن پاسخ گردد. مراجعی که گرفتار و مستأصل به کوچ مراجعه نموده است و دنبال هدایت و شفافگری می گردد را در نظر بگیرید و دو سوال زیر را با هم مقایسه نمایید:
- تو که گرفتار و مستأصل شدی، حالا می خواهی چکار کنی؟
- برای رهایی و نجات خودت چه اقدامی لازم است انجام دهی؟
انرژی مثبت و شور و شوق در جلسات کوچینگ حرف اول را می زند.
همسان بودن تُن صدای کوچ و مراجع:
در یکی از جلسات کوچینگ مراجعی بود که می گفت: هنگام مذاکره درباره مطالب احساسی به طور عادی تن صدایش بالا می رود و برعکس همسرش که تن صدای پایینی دارد ناراحت می شود و می گوید: چرا با صدای بلند صحبت می کنی؟ من از او دعوت کردم به مرور زمان عادت کند تن صدایی متناسب با تن صدای همسرش داشته باشد. بعد از مدتی به من گفت: کیفیت مذاکرات من نه تنها با همسرم، بلکه با سایر همکاران اداری نیز بهبود یافته است.
-
رعایت حریم خصوصی در جلسات کوچینگ:
کوچ باید دقت زیادی داشته باشد که تا حد امکان سوالاتی راجع به حریم خصوصی افراد در جلسات کوچینگ ننماید و در صورتی که کوچ بنا به ضرورت الزام به این گونه سوالات داشته باشد، ضرورت موضوع را حین سوال کردن تشریح نماید.
-
در کوچینگ حیا نکنیم:
هر چند رعایت حریم خصوصی افراد در جلسات کوچ لازم است، اما چنانچه کوچ برای شفاف شدن مسائل نیاز به دانستن مطلبی دارد نباید حیا کند و پس از بیان ضرورت موضوع و کسب اجازه از طرف مقابل سوال خود را مطرح نماید.
-
فاصله فیزیکی مناسب بین کوچ و مراجع:
در جلسات کوچینگ و سوال کردن نزدیک شدن بیش از حد به فرد مقابل و یا فاصله زیاد باعث می شود ارتباط موثری بین کوچ و مراجع برقرار نگردد. لذا فاصله مناسب را باید در نظر گرفت. میزان فاصله مناسب که تحت عنوان حریم شخصی هم گفته می شود در افراد متفاوت است.
اگرچه نکات بسیار دیگری نیز باید رعایت شود که در دروس تخصصی کوچینگ به تفصیل بیان می شوند اما برای آشنایی در حد متوسط با هنر پرسشگری رعایت نکات فوق الزامی است.
راستی کدام نکته را کمتر و کدام نکته را بیشتر از بقیه موارد رعایت می کنید؟
دکتر سید فرزاد حسینی
کوچینگ بین المللی تحول فردی
دیدگاهتان را بنویسید