اعتماد هوشمندانه چیست؟ چطور اعتماد کنیم که آسیب نبینیم؟
مقدمه
ما در جهانِ کم اعتمادی زندگی میکنیم که با بحرانها و چالشهای متعددی احاطه شده است. تقریباً همه ما میتوانیم به راحتی ماجراهایی از بیاعتمادی را به خاطر بیاوریم. بدون اعتماد، امکان برقراری روابط سالم وجود ندارد. اما، چگونه میتوانیم به دیگران اعتماد کنیم بدون اینکه به ما آسیبی برسانند؟ اعتماد هوشمندانه چیست و به چه کسی میتوان اعتماد کرد؟ برای پاسخ به این سوالات، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
اعتماد هوشمندانه چیست؟
اعتماد هوشمندانه به معنای اعتماد به دیگران بر اساس تجزیه و تحلیل منطقی شرایط از لحاظ عقلی و قلبی است. برای ایجاد این نوع اعتماد باید سه پارامتر مهم را بسنجیم: سنجش فرصت و موقعیت موردنظر، پذیرش خطر ریسک کردن و سنجش اعتبار طرف مقابل. برای مثال اگر قرار است وارد معاملهای شویم، ابتدا فرصت ایجادشده را تجزیه و تحلیل کنیم. چقدر این موقعیت به نفع یا ضرر من است؟ بپذیریم که با پذیرش این معامله ممکن است 50% سود کنیم و 50% ضرر. سعی کنیم اعتبار طرف مقابلمان را با پرسش سوالات بسنجیم. مساله این است که ایجاد حس اعتماد اصولی و هوشمند هرگز بدون خطر کردن به دست نمیآید؛ خطر کردن به ما و دیگران اجازه میدهد تا برای برقراری اعتماد، تلاش کنیم.
از طرف دیگر، اعتماد هوشمندانه ما را قادر میسازد تا با اعتماد به نفس بالا در جامعه غیرقابل پیشبینی امروز گام برداریم. هرچه جامعه غیرقابل پیشبینیتر باشد، قضاوت صحیح و توانایی اعتماد به نفس، به مزیت رقابتی فوقالعادهای تبدیل میشود و به ما این توانایی را میدهد تا از عدم اطمینانی که بیاعتمادی ایجاد میکند، عبور کنیم. این نوع اعتماد، به ما میآموزد تا بدانیم چگونه میتوانیم خطرات ناشی از بیاعتمادی را به حداقل برسانیم و در عین حال بتوانیم احتمالات را به حداکثر برسانیم و از رفاه، انرژی و شادی بیشتر در امور شخصی و چه در امور حرفهای لذت ببریم.
10 راهکار برای اعتماد کردن به دیگران
در ادامه پیشنهاداتی در مورد چگونگی اعتماد کردن به دیگران ارائه میشود. با انجام این راهکارها، میتوانیم احتمال آسیب و سوءاستفاده دیگران از خودمان را به حداقل برسانیم.
-
تصمیمگیری برای اعتماد کردن به دیگران
اگر از جمله افرادی هستید که از کودکی به شما آموختهاند به دیگران اعتماد نکنید، راه سختتری را پیش رو خواهید داشت! اولین کار برای دستیابی به اعتماد هوشمند و اینکه چطور از اعتماد کردن به دیگران آسیب نبینید، این است که تصمیم بگیرید تا به دیگران اعتماد کنید!
-
اعتماد کردن را از خودتان آغاز کنید.
سعی کنید مسئولیتهایی که به شما سپرده میشود را به خوبی انجام دهید. در صورت اغفال، به دنبال مقصر نباشید، چون موجب بیاعتمادی اطرافیان به شما خواهد شد؛ زیرا حس مسئولیتپذیری در ایجاد اعتماد هوشمندانه بسیار موثر است.
-
تعیین قصد و نیت انجام کار
در هر کار جدیدی که قصد ورود به آن را دارید، نیت خودتان را از انجام آن کار بیان کنید. دلیل من برای انجام این کار چیست؟ چرا میخواهم وارد این کار شوم؟ و سوالاتی از این قبیل تا بتوانید به راحتی قصد و نیت خود را از انجام کار و حس اعتماد معقولانه برای خود و طرف مقابلتان بازگو نمایید.
-
پیش قدم شدن برای اعتماد کردن
همانطور که ما به دنبال افراد بااعتماد هستیم، این امر در مورد دیگران نیز صادق است. سعی کنیم برای اعتماد کردن به دیگران پیش قدم باشیم. این کار باعث میشود تا دیگران حس مثبتی نسبت به ما داشته باشند؛ همین احساس مثبت میتواند زمینهساز اعتماد هوشمندانه باشد.
-
باور کردن طرف مقابل
باور کردن به طرف مقابل، میتواند با سپردن کارهایی هرچند کوچک به دیگران آغاز گردد. هدف ایجاد اعتماد اصولی این است که دیگران آنچه را که میگویند، بتوانیم باور کنیم. در حقیقت عمل کردن به وعدهها نشان میدهد که ما از دیگران چه انتظاری داریم، و به نوبهِ خود، آنها چه انتظار و رفتاری با ما خواهند داشت.
-
آموختن نحوه برقراری ارتباط موثر با دیگران
برقراری روابط ضعیف، یکی از دلایل اصلی شکست روابط و بیاعتمادی است. ارتباط خوب، یعنی شفاف بودن در مورد هر آنچه که فرد به آن متعهد است یا بر سر آن توافق شده است. سعی کنیم نحوه برقراری ارتباط صحیح با دیگران را بیاموزیم؛ چرا که نحوه ارتباط صحیح با دیگران، ارتباط مستقیم و کلیدی با اعتماد هوشمندانه دارد.
-
به خودمان یادآوری کنیم که ایجاد و جلب اعتماد، کاری زمانبر است
ایجاد حس اعتماد، تعهدی روزانه است. این انتظار، که اعتماد به سرعت ایجاد شود، تصوری کاملاً اشتباه است. برای ایجاد اعتماد، باید ابتدا گامهای کوچک برداریم و خودمان و طرف مقابل را به انجام تعهدات کوچک پایبند سازیم. با افزایش اعتماد و انجام و پذیرش تعهدات بزرگتر، خودبهخود اعتماد هوشمندانه شکل میگیرد.
-
برای تصمیمگیری وقت بگذاریم و قبل از هرگونه اقدامی فکر کنیم
شهامت گفتن «نه» را داشته باشیم! حتی در صورتی که این حرف موجب ناامیدی در فردی شود. اگر فردی با چیزی موافقت کند، ولی نتواند آن را دنبال کند، وضعیت ناخوشایند و غیرقابل اعتمادی ایجاد خواهد شد. لذا، سازماندهی، بخشی ضروری از ایجاد اعتماد هوشمند با خانواده، دوستان و همکاران است و ما را قادر میسازد تا تصمیم روشنی در این مورد بگیریم.
-
ارزش قائل شدن برای روابط، بسیار مهم است
اعتماد، اغلب ناشی از ثبات است. ما تمایل داریم بیشترین اعتماد را به افرادی داشته باشیم که در روزهای خوب و بد همیشه در کنار ما هستند. بنابراین، اینکه فردی به طور منظم نشان میدهد که در کنار ما است، نشانه ارزش قائل شدن برای روابط و ایجاد اعتماد هوشمندانه است.
-
توسعه مهارتهای تیمی و مشارکت آشکارا در روابط
وقتی فردی نقش فعالی را در یک گروه ایفا میکند و مشارکت خوبی دارد، مردم بیشتر به او احترام میگذارند و اعتماد میکنند. همچنین، برای ایجاد اعتماد معقولانه در یک گروه، ابراز تمایل ضروری است. به عبارت دیگر، آنچه که دیگران میگویند، در نظر بگیرید، گوش دهید و افکار و بازخوردهای خود را به شیوهای محترمانه مطرح کنید.
نتیجهگیری و جمع بندی
در این مقاله، موضوع اعتماد هوشمندانه و روشهای چگونگی ارتباط با دیگران جهت کاهش آسیب و سوءاستفاده در روابط اجتماعی بررسی گردید. در واقع، با ارائه چند راهکار پیشنهادی، در خصوص این مطلب که چگونه میتوانیم در دنیای کم اعتماد امروز، به دیگران اعتماد کنیم، صحبت شد.
دیدگاهتان را بنویسید